Kultová hra a informácie s ňou súvisiace

Mesačný archív: Apríl 2012

Hry na PS3

Od uvedenia na trh v roku 2006 bolo pre konzolu PlayStation 3 vydaných 755 herných titulov. Tieto hry pokryli takmer všetky žánre a mnohé z nich sa stali kultovými. Vznikli okolo nich rôzne fankluby, informačné servery a programátorské komunity, ktoré pre ne vyvíjajú dodatočný obsah.

Najpredávanejšou z hier na PS3 je Call of Duty: Black Ops. Ide o akčnú vojenskú strieľačku z pohľadu prvej osoby. Hra má realistický fyzikálny model a odohráva sa v trojdimenzionálnom prostredí. V roli bežného pešiaka plníte počas vojnového konfliktu zadané úlohy. K dispozícii máte celé spektrum zbraní, výbušnín a rôznych doplnkov. O vysoký predaj sa zaslúžil aj  prepracovaný multiplayer, ktorý obsahuje všetky základné módy pre viacerých hráčov (Team Deathmatch, Capture the Flag, Deathmach, Free for All, …) a umožňuje zbierať skúsenostné body, slúžiace na sprístupňovanie uzamknutého obsahu.

Z hľadiska popularity dosahuje najvyššie hodnotenia titul Mass Effect 3. Ide o 3D sci-fi akčnú strieľačku odohrávajúcu sa vo vzdialenej budúcnosti. V roli hlavného hrdinu, Sheparda, v nej musíte čeliť hrozbe nepriateľských mimozemšťanov, ktorí útočia na všetky známe civilizácie. Okrem priameho boja budete musieť zjednotiť všetky civilizácie, aby ste spolu mohli nepriateľovi zasadiť definitívny úder. Riešiť budete aj neľahké politické otázky a vaše rozhodnutia budú môcť zapríčiniť zánik celých kultúr. Dôležitým faktorom pre postup v hre je aj rozvíjanie postavy, sú teda prítomné prvky RPG. Príbeh je spracovaný naozaj brilantne. Reálne problémy človeka a vlastne celého ľudstva predstavuje v pútavom sci-fi kabáte. Nič nie je čiernobiele, tak ako v skutočnosti, a pohnútky postáv sú uveriteľné. S grafikou sa vývojári naozaj vyhrali a pri použití HD obrazovky nastáva skutočná pastva pre oči.

Vložil Games, Playstation | Štítek , , , | Zanechať komentár

Hry na Android

Zorientovať sa v záplave herných titulov vydaných pre Android nebýva jednoduché. Oficiálne rebríčky popularity v Android Markete (GooglePlay) sú často skreslené a  mätúce. Aby užívateľ našiel naozaj kvalitnú a zábavnú hru pre svoj smartphone alebo tablet, musí často zaloviť hlbšie vo vodách internetu. Informácie z prvej ruky je možné získať na rôznych internetových diskusných fórach. Prispievatelia na ne odosielajú príspevky s novinkami z herného sveta , skúsenosťami z hrania alebo návodmi na prejdenie zložitých herných situácií. Okrem internetových fór sú dobrým zdrojom informácií aj portály zaoberajúce sa informačnými technológiami. Spravidla nebývajú zamerané iba na počítače a poskytujú priestor ja pre platformy pre mobilné zariadenia a aplikácie pre ne určené. Nezriedka je možné naraziť aj na stránky zamerané výlučne na mobilné technológie, kde sa programami a hrami na Android zaoberajú  najviac spomedzi vyššie uvedených možností. Redakcie takýchto stránok bývajú v problematike dobre orientované, takže recenzie a hodnotenia možno považovať za objektívne zdroje informácií.

Po krátkom prieskume sme došli k záveru, že spoločným znakom obľúbených hier určených pre Android je milá grafika, jednoduchý herný princíp, nízka cena (alebo ich dostupnosť zadarmo) a vysoká návykovosť. Keby bolo možné vybrať tie najlepšie, ich zoznam by vyzeral asi takto:

  • Doodle Jump – v úlohe malého Doodlera musíte skákať vyššie a vyššie po nastavených platformách. V ceste vám budú stáť nepriateľské príšerky, ktoré likvidujete pomocou striel zo svojho nosa.
  • Fruit Ninja – svojím prstom ovládate samurajský meč, ktorým musíte rozsekať ovocie objavujúce sa na obrazovke.
  • Draw Something – na display sa vám zjaví slovo, ktoré musíte nakresliť tak, aby ho váš protihráč dokázal uhádnuť. Potom ste na ťahu vy a hádate, čo nakreslil on. Hra funguje cez internet a súťažiť môžete so známym alebo s úplným cudzincom z opačného konca zemegule.
  • Cut the Rope – strihaním povrazov v logickom poradí sa snažíte uvolniť pochúťku pre malú žabku
Vložil Android hry, Games, Hry do mobilu, Hry online | Štítek , , | Zanechať komentár